Utländska fångar skickas hem

Allt fler utländska medborgare som döms till fängelse i Sverige skickas tillbaka till sina hemländer för att avtjäna sitt straff. Det visar statistik från Kriminalvårdsstyrelsen. Sedan två år tillbaka är det möjligt att skicka utländska medborgare till sina hemländer mot deras vilja. Sverige har i dag avtal om det med 20 länder.

Med eller mot deras vilja så kommer 225 utländska medborgare dömda för brott i Sverige att skickas tillbaka till sina hemländer i år för att avtjäna sitt straff dä, detta enligt Kriminalvårdens prognos för år 2004. Det är 75 personer fler än förra året.

Hittills i år har 21 personer flyttats till fängelse i hemlandet mot sin vilja men de flesta vill lämna Sverige, säger Kriminalvårdsinspektören Bo Nilsson på Kumlaanstalten där en del intagna väntar på att överföras till sina hemländer, en del av dem mot sin vilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista