1 av 2
En av våldtäkterna inträffade här i området vid Eurostop i Örebro, det var en brutal överfallsvåldtäkt.Foto:Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik - överfallen i Örebro
ÖREBRO

I dag åtalas våldtäktsmannen

"Det kan hjälpa kvinnorna att de är fler" advokat Elvy Wicklund, Örebro
1:55 min

I dag åtalas den 24-åring som erkänt att han överfallit 15 kvinnor i Örebro och våldtagit tre av dem de senaste åren. Brottsrubriceringen är både grova våldtäkter, försök till grov våldtäkt, sexuellt ofredande och misshandel.

Alla kvinnor som drabbas av våldtäkter lägger delvis skulden på sig själva. Den bedömningen gör advokat Elvy Wicklund som är målsägandebiträde i fallet

– Drabbas man av en överfallsvåldtäkt så ältar man ju väldigt mycket varför man gick till den platsen vid den tidpunkten och om det fanns något i ens beteende som triggade i gång gärningsmannen.

Örebroadvokaten Elvy Wicklund har varit företrädare för våldtagna kvinnor i rättsprocesser i över 25 år. Sekretessen kring den process som nu börjar mot den 24-årige örebroaren är omfattande. Elvy Wicklund kan därför inte ens säga hur många av kvinnorna hon är målsägandebiträde för.

Men hon säger ändå att för de sammanlagt 15 kvinnorna som 24-åringne överfallits kan det finnas en fördel i de drabbats av samma man.

– När man har utsatts för en sådan här serievåldtäktsman så är det kanske lättare att se att man själv inte har någon skuld i det som hände, därför att det är många andra som också har drabbats. Det är lättare att se honom som en vandrande trafikolycka, istället för att lägga på sig allt själv, tror Elvy Wicklund.

Örebropolisens enhet för brottsofferstöd har under vintern haft mycket kontakt med alla de utsatta kvinnorna. Bland annat har kvinnorna fått vara med vid rättegångar i Örebro tingsrätt för att bättre klara av den rättsprocess som nu startar, med åtal i dag och rättegång i mitten av den här månaden.

Elvy Wicklund säger att hennes erfarenhet är att kvinnor kan reagera olika på själva rättsprocessen.

– En del tycker att det känns bra och är en del i upprättelseprocessen. En del tycker det är jättejobbigt och vill helst inte att någon ska veta vad de har varit utsatta för, berättar Elvy Wicklund.

– Det har jättestor betydelse för dem att han har erkänt, och det tror jag har betydelse för honom också. Erkännandet är ju nyckeln för både gärningsmannen och offret för att gå vidare i tillvaron, fortsätter hon.

Serievåldtäktsmän i Sverige

24-åringen som åtalas idag är en av de som överfallit flest kvinnor i Sverige i modern tid. Han är häktad för två grova våldtäkter, en våldtäkt, fem fall av våldtäktsförsök, fyra misshandelsfall, ett sexuellt ofredande, ett försök till rån och ett fall av misshandel och sexuellt ofredande.

Andra serievåldtäktsmän i Sverige är Hagamannen i Umeå som dömdes i januari 2005 till 14 års fängelse för sex överfallsvåldtäkter och två mordförsök under åren 1996-2005.

I april förra året dömdes en 16-åring i Göteborg till sluten rättspsykiatrisk vård för 15 sexualbrott var av två våldtäkter.

På västkusten och i Lund överföll en 25-åring kvinnor när det var ute och joggade. Han dömdes till sju års fängelse i januari 2008 för tre våldtäkter och fyra våldtäktsförsök.

En man i Västsverige kallad för "smygaren" smet in genom öppna balkongdörrar och fönster hos ensamstående kvinnor och överföll dem när de sov. Han dömdes till rättspsykiatriskt vård för fyra våldtäktsförsök och tre våldtäkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".