1 av 2
Vice chefsåklagare Pia Åsberg. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Klicka för grafik
Örebro

Fler fall bedöms som grov våldtäkt

Gabriel Stenström rapporterar om åtalet
1:47 min

Överfall där offren dödshotat, kränkts, utsatts för grovt våld och våldtäkt. Det är vad som står att läsa när åtalet mot den 24-årige våldtäktsmannen kommit.

Nu har åtalet kommit mot den 24-årige serievåldtäktsmannen i Örebro. Han åtalas för 17 brott, varav 15 kvinnoöverfall, som ägt rum mellan våren 2005 och hösten 2010, och brotten är så pass grova att åklagaren skärpt brottsrubriceringen i flera fall. Bland annat gäller det tre fall av misshandel som åklagaren nu istället rubricerar som grov våldtäkt, försök till grov våldtäkt och försök till våldtäkt.

Dödshot

Den ena grova våldtäkten skedde vid Eurostop den 28 mars 2010. Enligt åtalet har kvinnan bundits med buntband, och våldtagits i en och en halv timme. En vecka senare begärde 24-åringen utträde ur PKU-registret. Där samlas blodprover på alla födda efter 1975. De uppgifterna kan hjälpa polisen att binda en person till ett brott.  De här uppgifterna framkommer i polisens förundersökning, där 70 sidor släpptes tidigare idag.

Mannen har överfallit de flesta av kvinnorna medan han cyklat. Vid den andra grova våldtäkten cyklade även offret. Där har han anfallit kvinnan, tvingat henne av sin cykel, slagit ner henne så att hon tappat andan och hotat henne till livet.

Tidigare var mannen misstänkt för försök till rån i april 2008, men det brottet har nu ändrats till försök till våldtäkt av åklagare Pia Åsberg.

Vissa fall bedöms mildare

Samtidigt har ett fall där 24-åringen tidigare misstänktes för försök till våldtäkt 2005 ändrats till sexuellt ofredande och misshandel. Även i oktober 2010 var mannen tidigare misstänkt för våldtäkt, men det brottet rubriceras nu istället som försök till våldtäkt. En ny punkt har tillkommit i utredningen. Det gäller vapenbrott, där mannen olagligt innehaft en pepparsprayburk i sin lägenhet.

Totalt misstänks 24-åringen nu för för nio fall av försök till våldtäkt, tre grova våldtäkter, ett rån i samband med en grov våldtäkt, en misshandel, två fall av sexuellt ofredande och ett vapenbrott.

Ida Leveby Andersson
ida.leveby_andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".