1 av 2
Rök stiger upp från kärnkraftverket i Fukushima. Foto: NTV Japan/Scanpix.
2 av 2
Kärnkraftverket Fukushima i Japan. Foto: Kyodo News/Scanpix.
Jordbävningen

"Chocktillstånd i hela landet"

Risk för härdsmälta
2:38 min

Örebroaren Kent Edefors berättar att hela Japan är i chocktillstånd. I Osaka finns Linus Zetterlund från Örebro som berättar om den stora nationella oron runt omkring honom.

Minst 1200 människor har mist sina liv i följderna av jordbävningen i Japan. I Japan finns omkring 1500 svenskar, men polisen i Örebro län har ännu inte tagit emot några samtal från oroade anhöriga.

Kent Edefors är missionär från Evangeliska Frikyrkan i Örebro. Han bor med sin familj i Shizuoka som ligger 16 mil söder om Tokyo vilket inte är det värst drabbade området. Den största förödelsen är istället norr om Tokyo.

Den stora nyheten under lördagen är att det finns risk för härdsmälta i atomkraftverket Fukushima 1, berättar Kent Edefors.
– Informationen kommer inte ut så pass mycket så man vet inte riktigt vad som händer inom kärnkraftverket. Men vi har en vän vars bror jobbar i kärnkraftverket så vi känner att det är oroligt, säger Kent Edefors.

På tv visas bilder av folk som är kvar i byggnader och inte kan ta sig därifrån på grund av tsunamin. Sjukhus har blivit totalt isolerade och människor måste evakuers med helikopter.

En annan örebroare som befinner sig i Japan är Linus Zetterlund som under lördagens förmiddag svensk tid hade sökt sig till ett tempel i Osaka tillsammans med sin sambo Mai Tanaka. Nyheten om härdsmälta oroar det unga paret som bor ungefär 60 mil från händelsernas centru.
– Sammantaget är den natinella oron väldigt stor, säger Linus Zetterlund. – Människor är ledsna men ändå hjälpsamma, säger Mai Tanaka som berättar att många försökar hjälpa till med mat och vatten till de som behöver.

Risken för nya tsunamis är långt i från över. Det råder fortfarande tsunamivarning i hela landet vilket betyder att man inte ska gå nära kustlinjen och hamnområden.
– Men ändå vill vissa männsikor se hur det är med deras hus och trotsar förbuden berättar Kent Edefors.
– Det är fortfarande chocktillstånd i hela landet, säger Kent Edefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".