Örebro

Märkte inte sexbrott

2:08 min

Flera av de kvinnoöverfall som en 24-årig man den här veckan ställs inför rätta för, inträffade när mannen fortfarande var elev på en av Örebros gymnasieskolor. Men då hade skolan inga sådana misstankar alls mot honom.

- Ingen av oss vuxna i skolan uppfattade några signaler åt det här hållet, säger Per Sundelius, Per Sundelius som var rektor för den utbildning 24-åringen gick på Karolinska skolan.
- Jag själv som träffade honom vid några tillfällen uppfattade honom som en vänlig och tillmötesgående ung man, fortsätter Per Sundelius.

Per Sundelius hade en del kontakt med den elev som på torsdag ställs inför rätta vid Örebro tingsrätt, misstänkt för 15 kvinnoöverfall. Tre av dem - tre nattliga våldtäktsförsök - inträffade innan eleven hade tagit studenten.

Ett av våldtäktsförsöken har han erkänt, ett tycker han var en misshandel och det tredje överfallet säger han i polisförhören att han inte alls minns.

Per Sundelius säger att det var jobbigt för skolans personal när det stod klart att mannen varit elev på skolan.

- Vi har naturligtvis ställt många frågor till varandra: Hade vi kunnat se något? Hade vi kunnat göra något? Hade vi kunnat slå larm kring det här? I våra samtal med varandra så har vi haft svårt att kunna se hur vi skulle kunna ha sett det här, säger Per Sundelius.

Anledningen till att rektorn hade en del kontakt med eleven under hans gymnasietid var att han inte lyckades nå godkänt i alla kurser. En orsak till det som 24-åringen själv berättade om var att han satt upp vid sin dator på nätterna.

Här tycker Per Sundelius att skolan har något att lära av den här historien:

- När vi hörde om det här är en fundering från mig att den här problematiken bör vi titta mer på. Det är ju helt uppenbart att det inte är någon bra faktor när det gäller studier.

Men kan ni göra mer om eleverna sitter vid datorerna på nätterna?

- Vi kan ta frågan på ett allvarligare sätt med föräldrar. Det har ju också växt fram behandlingsmetoder som vi kan titta mer på, säger Per Sundelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista