Hockey

"Rådbjer - ett hån mot sporten"

1:53 min

Högsta basen för Sveriges ishockeydomare, Peter Andersson, har i dag reagerat på utalanden från Örebro Hockeys förre ordförande Mikael Fahlander, som blev upprörd efter förlustmatchen i kvalserien i går.  

– Det här är ju tyvärr inte första gången som Fahlander, som jag själv aldrig har träffat, far ut i såna här utspel och jag tycker det är ytterst olyckligt.

Nu har peter Andersson tagit kontakt med Örebro Hockeys Ordförande.
– Jag har helt enkelt bett honom att ta tag i saken för jag tycker ändå att det här är en sak för Örebro Hockeyklubb med tanke på att han på ett sätt ändå representerar klubben, säger Peter Andersson.

"Största idioten som nånsin beträtt en is"

Vad som hände direkt efter förlustmatchen var att Fahlander i en intervju med sportbladet, gav sig på domaren i matchen verbalt. Ha sa bland annat så här om Rådbjer:
– Han är den största idioten som nånsin beträtt en is. Han är ett hån mot hela sporten.

Själv kommenterar Fahlander sitt uttalande så här:
– Jag sa precis vad jag tyckte och tänkte om domarinsatsen. Jag har aldrig träffat Ulf Rådbjer och har inga synpunkter om hur han är som person. Folk försöker få det till personangrepp men det är det definitivt inte. Mina synpunkter är på hur han är som domare.

Får ta det onda med det goda

Att Örebro hockey på nåt sätt skulle agera mot Fahlander, som domarbasen Peter Andersson vill, är inte aktuellt. Ordföranden i Örebro Hockey Claes Hallqvist tar Fahlander i försvar och skyller på att han är en känslomänniska.
– Vi får ta det onda med det goda, säger han.

Enligt Mikael Fahlander måste det vara tillåtet att kritisera domare, även om han erkänner att man kanske inte ska göra uttalanden när man är upprörd.
– Nej, men jag är en känslomässig person, jag säger vad jag tycker och det är väl både på gott och ont ibland. Samtidigt känner jag att någon gång måste man få markera. Det är klart att man inte ska tala i affekt men jag hade nog sagt samma sak men med andra ord om jag hade varit helt opåverkad, avslutar Mikael Fahlander.

Ida Leveby Andersson
ida.leveby_andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista