Örebro

Grov våldtäkt kan vara utpressning

Två män i Örebro som åtalats för grov våldtäkt på en kvinna friades på fredagen av Örebro tingsrätt. Örebro tingsrätt tror att det rör sig om ett utpressningsförsök från kvinnans sida.

Det var en natt i höstas som en kvinna hade sex med två män i en lägenhet i Örebro. Kvinnan kände en av männen sen tidigare, och hade haft en sexuell relation med honom. Hon hävdar att hon den här natten och morgonen blev våldtagen flera gånger, och hon hade också en mängd skador efteråt.

De båda männen åtalades för grov våldtäkt, men friades idag av Örebro tingsrätt. Enligt tingsrätten så fick kvinnan skadorna genom frivilliga sexuella aktiviteter. Att hon inte kände att det gjorde ont berodde på att hon drogat sig själv.

Örebro tingsrätt skriver också i den friande domen att kvinnan inte befann sig i något hjälplöst tillstånd. Bland annat kunde hon redogöra för detaljer under natten, och hon kunde också ta taxi till en bensinmack och handla.

Kvinnan å sin sida säger att hon inte vågade annat än att lyda männen, och att hon kände sig hotad av dem. Ett vittnesförhör med kvinnans mamma visar att kvinnan varit upprörd efteråt och att hon bott hos mamman från och till efter händelsen eftersom hon inte vågat vara ensam.

Men Örebro tingsrätt tror inte att kvinnan blivit våldtagen. En viktig del i det är en inspelning där man hör hur kvinnan pratar med den ena mannens bror, och förhandlar om pengar. Hon skulle dra tillbaka sin polisanmälan om hon fick 150 000 kronor.

Kvinnan har nu tre veckor på sig att överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista