Grimsö

Misstro mot myndigheter skapar vargrädsla

Människors rädsla för rovdjur är ett komplicerat problem och det finns mycket kvar att göra för att, i bästa fall, kunna minska den rädslan. Det säger Jens Karlsson vid Grimsö Forskningsstation som under flera år arbetat med till exempel människors rädsla för varg.

– När det gäller den så tycks den inte primärt komma ur oron att möta en varg ute i skogen, utan människors rädsla för vargen verkar i större grad bero på en sorts allmän misstro mot myndigheterna, alltså politiker, Naturvårdsverket,forskare och andra som beslutar i, och sköter rovdjursfrågorna, säger Jens Karlsson.

-- Ska vi kunna dämpa den rädslan så finns det inga genvägar som att skicka ut tjusiga broschyrer, eller trevliga människor till informtionsmöten utan här handlar det istället om att långsiktigt bygga upp ett förtroende för våra myndigheter, fortsätter han.

För att få en ännu bättre och djupare kunskap om den här komplexa frågan om människors rädslomönster, har natur-vetaren Jens Karlsson börjat samarbeta med humanvetare och psykologer.

Det har varit fruktbart men frågan är då om beslutsfattare och politiker tar del av de nya kunskaper Jens Karlsson och hans kollegor kommer fram till.

– Nej, det tycker jag inte man gör, säger Jens Karlsson. Det tycks finnas en konstant brist kunskap om de här lite mjukare vetenskaperna. Det finns ganska mycket av forskningsresultat om det här, både här i Sverige som i andra delar av världen men jag törs påstå att de flesta beslutsfattare och politiker som håller i rovdjursförvaltningen, som de inte har läst, säger Jens Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista