Riskfritt med ekonomisk brottslighet enligt ekobrottsåklagare

Den som ägnar sig åt ekonomisk brottslighet i Örebro län behöver inte oroa sig för att åka fast. Det tycker åklagaren Göran Edlund, en av dom tre åklagare i länet som arbetar för att bekämpa så kallade ekobrott.

De nya regler mot ekobrott som regeringen presenterade i veckan tror han inte kommer göra att fler åker fast i Örebro län.

Göran Edlund tycker att hela det svenska rättssamhället under lång tid misslyckats när det gäller att komma åt ekobrottslingarna och att det idag är riskfritt att ägna sig åt ekonomisk brottslighet. Komplicerade brott som anmäls till polisen men som tar lång tid att utreda blir oftast liggande och inte ens brott som är ganska enkla utreds i dag tycker Göran Edlund. Exempel på såna brott menar han är den svarta arbetskraften som finns överallt och inte kontrolleras.

Inte heller den svenska regeringen är nöjd med hur arbetet mot ekobrott sköts i dag, och det är därför regeringen nu har presenterat en rad nya förslag.

Bland annat ska rättegångar om ekonomiska brott gå snabbare, och det ska bli enklare att ta hand pengar som någon tjänat på att vara kriminell.

Men Göran Edlund tycker att regeringen helt missar huvudproblemet. Han tycker att det behövs fler poliser - och poliser som är betydligt kunnigare än de poliser som i dag utreder ekobrott.

Så även om Göran Edlund tycker att det till exempel är bra att regeringen vill göra det lättare för den svenska polisen att utreda brott med internationella förgreningar, så tror han inte att det kommer förbättra situationen så längde det inte finns tillräckligt med poliser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".