Mehdi Ghezali torterad på Guantanamobasen

Mehdi Ghezali kommer att tala ut om tiden på Guantánamo. - Han anser att det är viktigt att de som sitter kvar också släpps och därför vill han träda fram, säger Gösta Hultén, ordförande i Guantánamogruppen.

Ghezali har än så länge gjort sig oanträffbar för medierna - men kommer i den närmaste framtiden att svara på frågor. - Han är fortfarande trött, men han har sagt att han kommer att vara beredd att ge intervjuer, säger Hultén, som träffade Ghezali under helgen, till TT. Den viktigaste anledningen är att sprida information om situationen på Guantánamo och för att kämpa för dem som fortfarande sitter inspärrade. Enligt honom mår Mehdi Ghezali förhållandevis bra både fysiskt och psykiskt. Han har dock en nervskada i ena foten på grund av en fotboja och har även berättat att han utsatts för tortyr i lägret. - Han har berättat i allmänna ordalag om att han varit utsatt för tortyr i form av extrem kyla och avbruten sömn i samband med förhör. Men inga detaljer, säger Hultén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista