Sjöfylleri inte prioriterat hos polisen

Polisens övervakning av sjötrafiken i länet är i det närmaste obefintlig. Medan polisen i Stockholms skärgård tack vare ökade kontroller har stoppat rekordmånga sjöfyllerister i sommar så prioriterar polisen här i länet att bekämpa andra brott i stället.

- Här behövs det konkreta tips för att polisen ska ge sig ut och leta sjöfyllerister, säger Torbjörn Carlsson, örebropolisens presstalesman.
Hittills i sommar har polisen inte gjort några nykterhetskontroller alls, varken på båtförare i Hjälmaren, Vättern eller någon av länets många mindre sjöar. Samtidigt har rekordmånga sjöfyllerister gripits i Stockholms skärgård, men Torbjörn Carlsson tror att sjöfylleriet är mycket mer utbrett där, till exempel för att det där finns betydligt fler sjökrogar än här i länet. Torbjörn Carlssons bedömning är att det här bara finns enstaka fall.
I början av juni avled en man vid en olycka i Hjälmaren utanför Örebro och polisen misstänker att föraren av olycksbåten var berusad. Men dödsolyckan har inte fått polisen här i länet att prioritera jakten på sjöfyllerister, säger Torbjörn Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista