Risk att sjöfylla ökar när askersundspolisen inte har polisbåt längre

Polisen i länet har gjort sig av med den båt som använts för att övervaka båttrafiken i Norra Vättern. Båten såldes i våras, och istället ska polisen nu kunna låna en polisbåt från Västerås när de behöver en.

Men Askersundspolisen Nils-Olof Tivemyr som ansvarat för båten i Vättern beklagar den här förändringen. Han tror att den kan försämra säkerheten för de som kör båt på Vättern. När de fick båten minskade problemen med sjöfylla som funnits, till exempel vid traddjazzfestivalen och andra festligheter. Problemen minskade kraftigt när båtfolket lärde sig att polisen kunde dyka upp även på sjön.

Nils-Olof Tivemyr är bekymrad över vad som kan hända nu när båten är borta. Han befarar att många ungdomar kommer att lära sig att det nu inte finns någon polisbåt och därmed också dricka mer när de är till havs.

Nu får polisen i Askersund låna polisbåten från Västerås ibland, men Tivermyr tror inte att det kommer bli många turer med båten i år eftersom man också har lite bemanning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".