Hepatit kommer till Sverige genom svenska resenärer

Många svenskar som åker till länder där det finns fara för hepatitsmitta struntar i att vaccinerar sig innan resan. Vi hämtar alltså själva in Hepatiter till landet, något som lätt förhindras genom en spruta.

Torbjörn Norén är Vaccinationsansvarig på USÖ och säger att i takt med att vi reser mer och längre ökar risken att vi tar med oss smittor som till exempel hepatit tillbaks till Sverige. Ungefär 40 procent av de som åker till länder där det finns fara för hepatitsmitta vaccinerar sig inte innan resan. Många tror också att ju kortare sträcka man reser desto mindre är risken att bli sjuk, eller att det vid en kort vistelse utomlands inte krävs några sprutor. Men så är det inte, slår Torbjörn Norén fast. Många behöver vaccinera sig men det är svårt att nå ut med information till resenärer eftersom personalen på resebyråerna inte gärna vill tala om för sina kunder att det finns risk för att man blir sjuk på sin utlandsresa. Men Norén tycker att man som resenär borde se det som en extra försäkring att vaccinera sig. Tänka borde man också på de kostnader man sparar för sig själv och staten genom att inte bli smittad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista