Dålig arbetsmiljö inom hemtjänsten

Arbetsmiljön för hemtjänstpersonal i flera av länets kommuner är så dålig så skyddsombud slagit larm hos arbetsmiljöverket. Nu riktar arbetsmiljöverket kritik mot förhållandena som måste bli bättre.  

Tullbackagården i Nora får kritik för att det inte finns nån handlingsplan för hur personalen ska bete sig vid kriser och akuta lägen. Under inspektionen upptäckte man också att en stor del av personalen lider av besvär i rygg, nacke, axlar och armar på grund av arbetet, skriver Bergslagsposten. I Hällefors är främst den psykosociala arbetsmiljön ett problem. Personalen inom hemtjänsten där tycker att man har svårt att få kontakt med sina chefer. I Örebro har arbetsmiljöverket granskat ett speciellt fall, där patienten bor i en så trång lägenhet att hemtjänstens personal inte kan göra lyft på ett säkert sätt. Verket ansåg dock inte att förhållandena är så svåra att man kan vägra hjälpa patienten i dennes bostad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista