Vargen som i vintras flyttades till Kilsbergen. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län/Johan Nyqvist.
örebro län

Vargstammen fortsätter växa

Den svenska vargstammen har fortsatt att växa, trots den införda licensjakten, och kommer att fortsätta växa även i år. Det framgår av nya siffror från vargforskarna. I dagsläget finns uppemot 220 vargar i landet.

Enligt Åke Aronsson från Viltskadecenter i Bergslagen föddes 26-29 valpkullar i landet förra våren. Dessutom tillkommer tre kullar på andra sidan riksgränsen, i Norge.

Utöver dessa fanns ett nästan lika stort antal revirmarkerande par, 25-29, plus ett antal ensamlevande djur, säger Aronsson som presenterade siffrorna på onsdagen vid det internationella vargsymposiet i Vålådalen, Jämtland.

Flest vargar sedan sedan 1980-talet
Totalt tros stammen före den senaste vintern ha omfattat 227-271 vargar enbart i Sverige, den högsta siffran hittills sedan vargen återetablerade sig i landet på 1980-talet, och troligen den högsta totalt sedan mitten av 1800-talet.

– Siffrorna varierar något beroende på beräkningsmetod men visar ändå att den uppåtgående kurvan fortsatt, säger Aronsson.

34 vargar har dött av jakten
Sedan dess har jakten, både den allmänna licensjakten och skyddsjakten, tunnat ut stammen något. Minst 34 vargar har dött och i dagsläget tros antalet vara 215-226, eller något lägre eftersom alla dödsfall inte är kända.

Trots detta finns det just nu 37-43 intakta vargpar i landet. Beräkningar visar att runt 72 procent av paren brukar få valpar. Det skulle i så fall betyda 27-31 nya kullar när valparna ynglar om ett par-tre veckor.

– Mycket grovt kan man utgå från att det blir något fler föryngringar än i fjol, säger Aronsson.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".