Ljusnarsberg

Brandsäkerheten hamnade "mellan stolarna"

"Jag vet inte varför det inte gjorts" bildningschef Anders Nordlund
1:08 min

Kopparbergs grundskolor har aldrig gjort några systematiska genomgångar av hur brandsäkerheten ser ut.

Som P4 Örebro berättat tidigare, har brandkåren aldrig gjort någon kontroll på skolorna, och skolorna själva har heller inte gjort det, berättar bildningschef Anders Nordlund.

– Jag är ny sedan ett år tillbaka och jag har forskat i det här och det verkar inte som att någon riktigt vet varför för det här skulle ha gjorts för länge sedan. Det har hamnat mellan många stolar.

Det är skolorna och inte räddningskåren som har ansvaret för att brandsäkerheten kollas regelbundet.

Men någonstans mellan Ljusnarsbergs kommuns olika delar, själva skolverksamheten och fastighetsavdelningen, har alltså det systematiska brandskyddsarbetet kommit bort.

Bildningschefen Anders Norlund säger att han tror att brandsäkerheten är tillräcklig på skolorna, men tror ändå att den kommer bli bättre av att skolorna nu ser över den.

– Alla såna här översyner pekar på vissa grejer, man gör ju en översyn. Det finns säkert mycket som behöver skärpas till.

Hur ser du på att ni inte gjort det här tidigare?

– Det är ju jättebesvärande för oss givetvis. Vi ska ju uppfylla de skyldigheter vi har. Det finns ingen ursäkt för det utan det ska göras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".