Här intill Eurostop inträffade en av våldtäkterna. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Serievåldtäkterna i Örebro

Psykolog vill se fängelsestraff

Peter Johansson, psykolog på Kumlaanstalten
1:39 min

Mannen som åtalats för serievåldtäkterna i Örebro borde dömas till fängelse. Det menar psykologen Peter Johansson.
– Kriminalvården har större möjligheter att hantera sexualbrottslingar än vad psykvården har, säger han.

Den 24-årige man som är åtalad och har erkänt totalt 15 våldtäkter och överfall i Örebro får sin dom imorgon. Om han döms på samtliga åtalspunkter kommer han att bli Sveriges värsta serievåldtäktsman i modern tid.

Peter Johansson jobbar som psykolog på Kumla anstalten och han anser att 24-åringen borde dömas till fängelse.

– Vi har programverksamhet som är speciellt skräddarsydd för den här typen personlighetsproblematik på ett annat sätt än vad som finns inom rättspsykriatrin.

Om han döms till fängelse så kommer 24-åringen från Örebro att flyttas till Kumlaanstalten för vidare utredning. Alla män som döms till fyra års fängelse eller mer börjar sin fängelsevistelse där. Här jobbar psykologen Peter Johansson som för några år sedan gjorde en liknande utredning men då om våldtäktsmannen som kallades för Hagamannen.

Peter Johansson menar att om 24-åringen inte har någon större psykisk störning så är kriminalvården bättre lämpade att ta hand om honom än vad psykvården är. Och om man ser till statistiken så döms våldtäktsmän nästan uteslutande till fängelse.

Under 2009 dömdes 251 män för våldtäkt eller grov våldtäkt. Endast fyra av dem dömdes till rättspsykiatrisk vård medan 214 fick fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".