Hittills har vi varit förskonade från skolbränder i Karlskoga, säger Stefan Sundh, polis i Karlskoga. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
Karlskoga

Vill förhindra skolbränder

I Karlskoga har polis och brandkår tillsammans börjat bjuda in ungdomar till brandstationen för att försöka förhindra bränder på skolor.

– Risken finns ju. Det är inte frågan om utan när vi får en brand i Karlskoga, säger polisen Stefan Sundh.

Stefan Sundh jobbar mycket på Karlskogas skolor. När vi träffar honom är han på högstadiet Österledsskolan och där hinner han bara in genom dörren innan han stannar till vid ett av borden i korridoren och pekar på brännmärken.

– De sitter och leker med cigarett-tändare vid borden. Det här kan man hitta på de flesta skolor kan jag tänka mig, säger han.

Stefan Sundh berättar att på en annan av Karlskogas högstadieskolor så var det någon som tände eld på en toalettpappersrulle strax före jul.

– Det blev rökutveckling och värmepåverkan på själva toalettutrymmet, säger Stefan Sundh.

Sveriges Radio granskade i förra veckan skolornas brandsäkerhet och hittade många brister, bland annat just här på Österledsskolan där det fattas nödutgångar.

Men samtidigt har polis och brandkår i Karlskoga gjort gemensam sak för att det inte ska börja brinna. Under det senaste halvåret har två särskilda studiebesök ordnats på brandstationen, det senaste i förra veckan, för ungdomar som på något sätt varit inblandade i brandtillbud.

På träffarna får de bland annat information om vad som skulle hända om de skulle göra sig skyldiga till att ha startat en skolbrand.

– Även om man är gärningsman så kommer man till skada. Man hamnar i belastningsregistret och i skadestånd som man får dra med sig, säger Stefan Sundh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".