Nytt projekt ska hjälpa missbrukare i Örebro

Allt färre missbrukare tvångsvårdas, det visar en ny rapport. Statens Institutionsstyrelse, Sis, tolkar det som att kommunerna inte bryr sig om sina missbrukare, och nu startar ett stort projekt som ska förbättra vården för missbrukarna, bland annat på Runnagården i Örebro och Rällsögården i Kopparberg.

Det blir allt ovanligare att missbrukare tas in för tvångsvård. Minskningen sker främst i storstadslänen, men antalet tvångsintagna minskar också i Örebro län, med 20 procent mellan 2002 och 2003. För hela landet är minskningen tio procent samma period.

Statens Institutionsstyrelse, Sis, tolkar siffrorna som att kommunerna inte satsar på att hjälpa sina missbrukare.

Sture Korpi som är generaldirektör för Sis menar att kommunerna troligen tycker att tvångsvården är för dyr, men det har också länge funnits kritik mot behandlingshemmen från kommunernas håll. Nu har behandlingshemmen blivit bättre, menar Sture Korpi.

Och ännu bättre ska det bli i och med det så kallade vårdkedjeprojektet som drar igång nu, och som bland annat Örebro kommun är med i.

Det går ut på att förbättra samarbetet mellan Sis och kommunerna, och mellan tvångsvården och den frivilliga vården.

Under tre års tid ska 300 missbrukare få delta i projektet. De får ett års garanterad vård, en samordnare som stöttar dem hela året och som ser till att vården fullföljs. Kommunerna får också minskade vårdavgifter i och med projektet, som genomförs i två stadsdelsförvaltningar i Stockholm, Eskilstuna kommun och Örebro kommun. Med i projektet är behandlingshemmen Runnagården i Örebro och Rällsögården i Kopparberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".