Jordgubbarna kan bli dyra i år. Och tidiga. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Tidiga jordgubbar kan bli dyra

Tidiga jordgubbar om inte frosten förstör blommorna
0:28 min

De svenska jordgubbarna kan bli dyra i år, efter att kemikalieinspektionen stoppat två bekämpningsmedel mot ogräs. Men jordgubbsodlaren Göran Lindgren i Stora Mellösa tror på en tidig skörd i år.

– Det är redan knoppar på plantorna. Vi ligger 14 dagar tidigare än normalt kan man säga, säger Göran Lindgren som tror att skörden kommer i gång en bit in i juni månad.

Men jordgubbarna kan bli extra dyra. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, ville ha dispens för ogräsbeskämpningsmedlen Butisan och Betanal SC, men Kemikalieinspektionen har sagt nej till den dispensen.

Göran Lindgren i Stora Mellösa säger att det inte kommer påverka honom så mycket, eftersom han använder en annan typ av ogräsbekämpning. Men nog kan jordgubbarna bli något dyrare, tror han, även om han menar att tillgång och efterfrågan är det som styr priset mest. I år tror han på en extra tidig skörd. Det enda som skulle kunna ställa till det för jordgubbsodlarna nu är om det skulle bli kallt igen.

– Frost och blommor är ingen bra kombination, konstaterar Göran Lindgren i Stora Mellösa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".