Upphandlingen för sjukhusmaten är krånglig tycker kostchefer i en undersökning. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix.

Upphandling hinder för sjukhusmaten

Sjukhusmaten skulle kunna vara bättre med tanke på klimatpåverkan och djurhållning, om upphandlingsreglerna inte var så krångliga. Det menar kostansvariga inom Landstinget i en undersökning.

Det är viktigt att maten som serveras på sjukhus har producerats med låg miljö- och klimatpåverkan. Det tycker 80 procent av de kostansvariga inom Landstinget i Sverige, som svarat på enkäten. Men bara 24 procent anser att det är så i verkligheten.

85 procent tycker att det är viktigt med högt ställda krav på djurhållningen när de köper in kött, men bara 22 procent menar att faktiskt blir så.

Krånglig upphandling
Den största orsaken är att upphandlingen är för krånglig, menar de kostansvariga.

Å andra sidan så visar undersökningen att många av dem inte känner till Miljöstyrningsrådets rekommendationer om hur man kan ställa krav.

Får inte kräva svenskt kött
I förra veckan berättade vi att det inte är lönsamt att producera griskött i Sverige, och att lagen om offentlig upphandling gör att det inte går att kräva att kött som köps in till kommuner ska vara svenskt.

Idag presenterar Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, den här enkäten om sjukhusens mat, som visar att just upphandlingsreglerna är det största hindret för kostcheferna. Större än till exempel ekonomin.

Enkäten har gjorts av företaget Argument på uppdrag av LRF. 41 personer som arbetar som kostansvariga på 44 av landets läns- länsdels- och regionsjukhus har deltagit i undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".