Linda Sahlberg tvingas ta dottern Tara till dagis i Hovsta, en resa som tar två timmar varje morgon.Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

För få dagisplatser i Järle

"Det är för jävligt rent ut sagt"
1:51 min

I Järle norr om Örebro finns ett stort behov av förskoleplatser. Det dagis som finns i byn är fullt och många föräldrar tvingas därför skjutsa sina barn till Ervalla eller Hovsta. För Linda Sahlberg innebär det en resa på två timmar varje morgon.

– Vi hat ju sökt dagis i Järle men får ingen plats. Så vi får ta bussen till Hovsta varje morgon och det tar mig två timmar varje morgon istället för 20 minuter, och det är ju lite jobbigt, säger Linda Sahlberg.

Hur kan det ta två timmar att åka in till Hovsta?

– Det tar 20 minuter att gå upp till stora vägen och sen tar det ju att åka länsbussen fram och tillbaka så det tar två timmar.

Linda Sahlbergs tvåårige dotter Tara får inte plats på förskolan i Järle. Istället går hon på förskola i Hovsta. Linda som är arbetslös har dottern på dagis tre dagar per vecka. Men eftersom hon inte tagit körkort än får de åka buss till förskolan i Hovsta. Lindas man som är bagare i Örebro börjar för tidigt för att kunna lämna Tara. Samtidigt bor familjen bara några hundra meter från förskolan i Järle.

– Jag tycker det är för jävligt, om man får säga så. För det skulle tagit 20 minuter att lämna här på dagis plus att hon skulle få vänner då här, barnen som bor här.

Men Linda och hennes familj är inte ensamma om den här situationen i Järle. Totalt är det nio barn i Järle som inte får plats på förskolan där och som istället får gå i Ervalla eller Hovsta. Ytterligare sju barn står på kö till hösten. Men någon utbyggnad av förskolan i Järle kommer inte att ske, säger Margaretha Borg som är skolchef i Örebro kommun.

– Vi har inte ett långsiktigt underlag att utöka förskolan i Järle utan då får vi jobba i ett större område.

Så om man bor i Järle, kan man då förvänta sig att få en förskoleplats i Järle?

– Man ska inte ha för höga förhoppningar om att få just i Järle, man får på landsbygden. Vi har hittills kunnat erbjuda alla en förskoleplats. Men flyttar man ut dit och tänker att här vill jag att jag att mitt barn ska gå på just den enavdelningsförskola som finns i Järle. Det är inte säkert att det blir så och då blir man besviken om man har den förhoppningen, säger skolchef Margareta Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".