Mehdi Ghezali släpptes från Guantánamo 2004. Foto:Scanpix.

Ghezali släpptes för att han var svensk

Att Ghezali efter drygt två år fick lämna Guantanamobasen på Kuba, berodde på att han kom från välfungerande Sverige, enligt vad som står i dokumenten.

Att han från början fängslades ska bland annat ha varit för att USA vill ha ha information om hur Al Qaida skötte sin rekrytering, men också och att Mehdi Ghezali misstänktes känna personer som hade kontakter med Al Qaida.

Wikileaks har ju de senaste dagarna släppt flera hemligstämplade handlingar om Guantánamofångarna som flera medier fått ta del av.

Att de amerikanska anklagelserna mot Ghzali nu blir kända kommenterar han själv i Expressen med att säga:

– Det är kanske bra att sanningen kommer fram, jag vet inte . . . Men det är inte det viktigaste just nu. Jag vill bara gå vidare med livet,

Som vi berttade i går skulle ju även Gehzali enligt krav från USA vara fortsatt fängslad i Sverige efter att han släpptes från Kuba, nåt som Sverige inte följde men också förnekat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".