Örebro

Nya förskolor ska vara energisnåla

"Enkelt att installera solceller"
1:24 min

Örebro Kommun ska under 2012 bygga 22 nya förskolor. De ska utformas efter en pedagogik som enligt enhetschefen på kommunfastigheter Stein Fossan är ett sätt att driva energisnåla och bättre förskolor.

– När man försöker skapa en bra och en billig förskola så är det en fördel om man kan fastna för till exempel tre olika typer av förskolor. Vi pratar nu om en Emilia-förskola i ett plan och två plan, och så vill vi vidareutveckla en ny form av förskola som uppfyller de krav som vi inom kommunen ställer på energibesparing, säger Stein Fossan.

Emilia är en nyare form av pedagogik som innebär att de nybyggda förskolorna ska erbjuda en mer öppen och kreativ miljö för barnen. Ett stort samlingsrum kommer att finnas i mitten av förskolan. Det kommer att användas som ett gemensamt utrymme för alla avdelningar.

Kravet från kommunens sida är att de nya förskolorna ska vara energisnåla och miljövänliga.

– Det är en väldigt viktig sak att hålla ner energi och underhållskostnaderna i våra byggnationer.

Kan det bli tal om solpaneler eller likande?

– Det här taket som ska byggas har en lutning på 60 grader vilket gör det enkelt att installera solceller och solpaneler, säger Stein Fossan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".