1 av 2
De som är sjuka vill tillbaka till jobber fort, kräver därför att läkarna skriver ut antibiotika. Foto:Scanpix.
2 av 2
Smittskyddsläkare Hans Fredlund. Foto:Sveriges Radio Örebro.
Örebro län

Oroande att fler använder antibiotika

Vården försöker minska användningen av antibiotika, men nu verkar det som att den lovande trenden har brutits, antalet recept minskar inte längre, och det är oroande menar Hans Fredlund, smittskyddsläkare i örebro län.

– Händer det inget radikalt så blir vi utan verksamma antibiotika, säger Hans Fredlund.

Det knepiga är att bakerierna blir allt mer resistenta när vi använder mycket antibiotika, samtidigt som vi behöver medicinen för att bli friska. Det enda sättet att bromsa utvecklingen, ge oss några år till innan preparaten är verkningslösa är att minska användningen av antibiotika, och framför allt de mer breda, kraftfulla preparaten.

Har folk är mer sjuka än vanligt? Det tror inte Inger Arvidsson-Klingberg på sjukvårdsrådgivningen 1177.

– Det har ju varit ungefär som alla andra vintrar, vanliga virusinfektioner med hosta och snuva som vanligtvis går över på ett par dagar.

Förklaringen till att antibiotikaanvändningen inte minskar längre hittar man delvis i vården, menar smittskyddsläkaren Hans Fredlund.

– Vi har inte varit lika strikta på antibiotikaindikationerna nu, utan det här behöver vi doktorer bli duktigare på - att verkligen inte ge antibiotika utom när det är alldeles nödvändigt.

Men det är inte alltid lätt för läkaren att stå emot patientens förhoppningar om att bli frisk snabbt genom en pencillinkur.

– Man vill komma tillbaka till jobbet så fort det bara går, och då tänker man sig att antibiotika skulle hjälpa. Där har doktorerna inte orkat hålla emot.

Arbetslinjen hetsar oss tillbaka till jobbet? 

-- Ja, det är jag helt övertygad om, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare i Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".