Foto: PeO Quick/Länstrafiken
Örebro län

Direktbussen Örebro-Kopparberg försvinner

"Passagerarna kommer att få problem"
2:09 min

Busslinjen mellan Örebro och Kopparberg kommer att plockas bort. I stället blir det byte i Lindesberg - och gärna till tåg.

Det är Länstrafiken som efter en utredning kommit fram till att den här lösningen är den bästa. Men busschauffören Mikael Bernhardsson tycker synd om sina resenärer.

– Passagerarna kommer att få vänta i Lindesberg de flesta turer. De som bor i Guldsmedshyttan, Storå och vidare upp till Kopparberg kommer få problem för det kommer inte stämma några turer, säger Mikael Bernhardsson.

I augusti kommer busslinje 303 mellan Örebro och Kopparberg att tas bort. I stället kommer två olika linjer att mötas i Lindesberg. Den som ska vidare får alltså byta - gärna till ett tåg. Det förkortar restiden, förklarar trafikplanerare Lina Ramberg på Länstrafiken.

Genom att dela upp sträckan mellan Örebro och Kopparberg i två delar går det att satsa mer på den del som är mest trafikerad, den mellan Örebro och Lindesberg. Det kan locka fler resenärer, tror Lina Ramberg, och Länstrafiken har som mål att fördubbla antalet kollektivresor till år 2020.

– Genom att prioriera ett stråk där vi har en resandepotential och ett stort resande redan idag så hoppas vi att vi ska kunna nå det här målet, säger Lina Ramberg.

Ni prioriterar resenärerna från Örebro till Lindesberg och prioriterar bort de som ska vidare till Kopparberg?

– I det här fallet, ja. Det låter väldigt hårt när du säger prioriterar bort, för det är ju inte så att vi tar bort trafik. Det handlar om att bussen byter linjenummer.

Vilka förlorar på att ni gör om linje 303?

– Det kommer ju vara de som bor mittemellan de stora påstigandeorterna.

Till exempel de som bor i Guldsmedshyttan, där inget tåg går förbi, och där det från augusti inte längre går någon direktlinje med buss till Örebro.

Ann-Christine Qvist kommer från Guldsmedshyttan, men har flyttat till Örebro. Hon är inte glad över de nya trafikplanerna.

– Det försvårar för de som bor där uppe. Var går de av, de kan ju inte ta tåget till Storå och sedan gå tillbaks. Nej, det där är bara för att spara pengar, säger hon.

Busspersonalen i Kopparberg och Lindesberg har försökt rädda linje 303 men enligt trafikplanerare Lina Ramberg är det så gott som klart att den försvinner i augusti.

– Jag skulle säga att det är bestämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".