Ministerbesök i Vivalla. Stefan Attefall, KD. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Fler politiker än någonsin i Vivalla

"Det är många politiker här nu"
2:06 min

Vivallaborna märker tydligt av en höjd valtemperatur.
– Det är många politiker här faktiskt, säger Ali och menar att folk nu är mera involverade i politiken.

Det är svårt att undgå dem, alla de politiska partiernas representanter, som trängs här i Vivalla när nu en och en halv vecka återstår till valsöndagen.

Förutom trygghetsvandring med politiker, fruktutdelning och godisutdelning finns vissa partier här med bord, andra med valstuga. Till och med en minister, Stefan Attefall (KD) passerade Vivalla centrum i vecka.

– Vi har besökt moskén här i Vivalla på förmiddan, säger Attefall. Hans huvudbudskap är att få invånarna att rösta.

Här i Vivalla fanns många soffliggare, som inte alls röstade i höstens val, väljare som partierna nu försöker locka till valurnorna. Valdeltagandet var hyfsat generellt, det låg runt 83 procent i hela den nordöstra valkretsen 2010 men i Vivallas tre kretsar var det bara runt 64 procent som kom iväg och röstade.

Socialdemokraten Lena Baastad ser en särskild utmaning här, eftersom färre här läser svenska tidningar och lyssnar på svensk radio.

- Vi vet att det behövs mer insatser för att folk ska veta att det är ett val, menar hon.

– Det gäller att springa förbi dem så att de inte kan ta en, säger Therese med ett skratt. Hon är röstberättigad men tveksam till om hon ska använda sig av den.

Moderaternas Kent Persson säger att det är naturligt att väljarna märker av politikerna mer nu än i höstas.

– Så blir det ju när vi går till val på bara en fjärdedel av Örebro. Det är klart att vi hinner träffa alla väljarna mycket mera nu än i ett stort val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".