Flyktingförläggningar i länet blir kvar

Migrationsverket kommer att lägga ned flera flyktingförläggningar runt om i landet. Anledningen är att antalet asylsökande har minskat och därför finns det för många flyktingförläggningar, det säger Jan- Olov Wallin på Migrationsverket. Men Örebro län tycks klara sig undan nedläggningshotet.

På dom sju förläggningar som finns i länet bor idag omkring 2 000 människor. Stefan Kungsmark på Migrationsverkets regionkontor i Norrköping säger till radio Örebro att man inte har några planer på att lägga ner någon av dom. Istället använder man ost-hyvelmetoden och tar bort platser på varje förläggning i takt med att antalet asylsökande sjunker. På så sätt behåller man anläggningarna och kan snabbt öka antalet platser igen om det skulle behövas. Och det kan bli nödvändigt, även om inga nya krig eller katastrofer skulle öka flyktingströmmen. Idag bor omkring hälften av alla asylsökande utanför förläggningarna i så kallat eget boende, ofta hos släktingar, hopträngda i alldeles för små lägenheter. Det leder i sin tur bland annat till att barnen får svårt att klara sin skolgång och därför finns nu förslag om att ändra reglerna så att fler av dom asylsökande stannar kvar på förläggningarna. Om det blir verklighet kommer man snabbt att behöva dom platser som nu står tomma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista