1 av 2
Anette Wallin, Askersunds kommun, visar den långa sprickan i gatan. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Inger Larsson (S) tekniska nämnden i Askersund. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Örebro län

Saknas pengar för vägunderhåll

"Asfalten spricker isär"
1:36 min

Det finns stora behov av att laga gator och vägar efter två tuffa vintrar, men inte tillräckligt med pengar. Det är ett faktum när tjälskador och slitage nu visar sig.

Anette Wallin är tillförordnad gatu- och parkchef i Askersund och kan visa på en av många skador efter vintern.
– Här framför oss ser vi tjälskador på en cykelväg, asfalten spricker isär. Den kommer tillbaka nästan varje år.

Måste hålla budget
Det blir det inte mycket pengar kvar till underhåll när snöröjningen fått sitt. I Askersund har man 150 000 kronor till asfalt, grus och sand. Och kommunen har dåligt med pengar så man vill inte be om mer resurser säger ordföranden för tekniska nämnden, Inger Larsson, socialdemokraterna.
– Jag tror att det är svårt att göra det i år, vi har bestämt att vi ska hålla budget, då känns det inte som om vi ska äska pengar till det, menar Inger Larsson (S).

Fler kommuner har problem
Det är inte bara i Askerund som har problem, I Örebro kommun räknar med ett underhållsberg för gator och vägar som börjar nå upp mot 70 miljoners-sträcket. I Karlskoga går inte heller ekvationen ihop, gatuchefen Stig Regnman menar att vägskadorna vida överstiger de ekonomiska resurser som förvaltningen har.

I norra länsdelen är bilden likadan, gatuchefen i Bergslagens kommunalteknik Joakim Eriksson.
– Politiken vet ju om att det är ett växande problem, i Lindesbergs kommun har man faktiskt ökat ut vårat anslag för det här året, i de andra kommunerna har det inte varit i samma omfattning, berättar Joakim Eriksson.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".