Valsedlar. Foto: Sören Andersson/Scsnpix.
Omvalet i Örebro

Nya vallöften från koalitionen

Mer pengar till barn- och äldreomsorg
1:52 min

Lärarna i Örebro kommer få 1000 kronor mer i månaden i lön om koalitionen vinner valet, och det kommer ske senast nästa år. Det var ett av de nya vallöften som koalitionen presenterade på tisdagen inför omvalet.

I omvalrörelsens elfte timme presenterade koalitionen satsningar för 90 miljoner, som ska beslutas omedelbart om de fem partierna tillsammans vinner valet.

Förutom de höjda lärarlönerna som kommer kosta kommunen 25 miljoner får förskolorna lika mycket extra pengar redan för det här året.

Om det ger mer personal i barngrupperna, eller om miljonerna bara räcker till att fixa nya platser till stans allt större barnkullar, det är svårbedömt tycker kristdemokraten Lennart Bondeson,

– Det är svårt att veta, men det är mer än 0. Det är klart vi kan göra resursförstärkningar där det behövs särskilt mycket, det säger kristdemokraten Lennart Bondeson.

I år kommer också äldreomsorgen få 10 extra miljoner som i första hand ska gå till att anställa fler.

– Jag kan säga att de här pengarna kommer satsas på 20-30 personer, både till särskilda boenden och äldrevården, säger centerpartiets Rasmus Persson.

En annan stor förändring för personalen i framför allt äldrevården är ett löfte om att alla ska ha rätt till heltid och slippa jobba delade turer.

Men vad det kostar och hur det ska gå till, måste utredas först säger moderaten Kent Persson.

- Det här kommer kosta pengar, men vi är beredda att prioritera det i kommande budgetar. Jag hoppas att vi kommer att kunna ta de första besluten redan i höst, i så fall är de delade turerna över innan den här mandatperioden är över, berättar moderaten Kent Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".