Någon i personalen har kan ha hjälpt fångarna på Hall

Polisen misstänker nu att någon ur personalen på Hall släppt ut Tony Olsson ur hans cell på isoleringsavdelningen.

Celldörrarna går inte att öppna inifrån. När de tvåvårdarna på tisdagskvällen kom för att se till den fånge som ringt och ville ha medicin, möttes de i korridoren utanför cellerna av Tony Olsson med pistol i handen.

Mats Ehn som är säkerhets inpektör på Hall och även jourhavande anstaltschef säger att det är en katastrof om någon med nycklar öppnat dörren för Tony Olsson.

Han säger att Hall gör noggranna kontroller när ny personal ska anställas, men det är omöjligt att undersöka och förutse allt.

Det var vid tolvtiden i natt som Tony Olsson som kommer från Asker utanför Örebro tillsammans med tre medfångar lyckades rymma från Hall. Genom ta en av fångvaktarn som kom till isoleringavdelningen för att titta till en fånge som gisslan kund de ta sig ut genom portarna.

Den bil som Tony Olsson och hans tre medfångar använde för att ta sig från Hall när de rymde i natt har hittats. man fann bilen intill en liten sjö i Sorundatrakten nära Hall. Polisens tekniker håller på att finkamma fordonet.

Alla de fyra fångarna osm i natt rymde från hall anses som faliga. Tony Olsson är dömd för mord, försök till mord och grovt rån i samband med polismorden i Malexander. En av de andra två som rymde i natt är Daniel Maiorana, han är dömd till sju och ett halvt års fängelse för grov stöld och grovt rån. Han rymde så sent som i januari i år från Kumla anstalten genom att skära upp två stängsel och sedan klättra över anstaltsmuren. Han begick tiden efter rymningen ytterligare rån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista