Örebro

Oro för höjda hyror i Vivalla

1:36 min

De boende på Visgatan i Vivalla skulle få sina hem ombyggda så att de skulle bli mer energisnåla. Men nu planerar Öbo istället rivningar och ombyggnationer av hela Visgatan.

Per Larsson som bor på Visgatan, är rädd för att Öbo kommer höja hyrorna. Detskulle kunna leda till att familjer tvingas flytta från sina hem.

– Jag är chockad, vi har inte förstått att det vara så här det skulle bli. De flesta av oss som bor här lever på marginalerna och kommer inte klara hyreshöjningarna. Då kommer folk att tvingas och flytta härifrån - men vart? Det finns ju inga andra lediga lägenheter i Vivalla, säger Per Larsson.

Öbo vill bygga om Örebros största bostadsområde och göra det mer attraktivt. Företaget hoppas kunna locka hyresgäster med olika bakgrund och på sätt öka integrationen i Vivalla.

Peter Hjalmarsson som är distriktschef och projektansvarig i Vivalla är medveten om att det kommer bli höjda hyror, men säger att om de boende kan bidra med eget underhåll så kan hyrorna hållas nere.

– Nyproduktion finansieras alltid med en hyra utifrån nyproduktionskostnader. Visst så kommer man få någon form av hyresökning, det tror jag. Men hur stor den är vet vi inte heller riktigt idag.

– Man kanske kan betala för vattenförbrukningen själv, och att det inte är Öbo som står för den allmäna kostnaden, så då får man ge och ta. Kanske kan hyresgästerna till och med ta hand om den yttre miljön. istället för att vi klipper gräset så kan man hjälpa till och ta hand om gården, säger Peter Hjalmarsson

Distrikschefen Peter hjalmarsson säger att planerna man har med att renovera energisnåla lägenheter ska påbörjas så fort som möjligt.

– Vi vill bygga, eller göra om lägenheterna för att skapa energisnåla hem så snabbt som det bara går. Men vi tycker det är så viktigt att vi tar oss tid till att lyssna på våra hyresgäster. Förhoppningen är att till hösten så ska mer fakta läggas fram, och konkreta förslag ska finnas.

Per Larsson heter egentligen något annat, men har bett att få vara anonym.

Sammi Issa
sammi.issa@sr.se