Bärplockare ska få det bättre, lovar intresseförening

Bärsäsongen är här och med den tusentals bärplockare från utlandet. Många av dom bor dåligt och jobbar under usla arbetsförhållanden, men i år ska det bli ändring på det. Nu ställer skogbärsföreningen nämligen krav på bärplockarnas arbetsgivare.

Varje år kommer många tusen bärplockare från länder som Thailand, Ryssland, Ukraina och Baltikum. Och de utländska bärplockarna behövs - svenskarna är inte intresserade av att själva plocka bären för att sälja till bäruppköpare.

Tidigare har det inte funnits några regler eller lagar för bärplockarnas arbetsförhållanden och många har lurats hit av oseriösa personer som har lovat guld och gröna skogar. Men i själva verket har bärplockarna mötts av urusla arbetsvillkor och dåliga löner. Många har inte haft råd med varken husrum eller hemresa

Men nu ställer alltså Skogsbärsbranschens intresseförening och Migrationsverket krav på de företag som rekryterar bärplockare - hittills i år har man tagit emot ansökningar från 2.300 bärplockare från länder där Sverige kräver visum för att dom ska få arbeta här.

I dag har man bara möjlighet att kontrollera arbetsvillkoren ifrån länder där Sverige kräver visum - bärplockare inom Europa har man ingen koll på eftersom dom kommer hit som turister - men situationen har förbättrats även för dom säger Martin Engström, som är ordförande för Skogsbärsbranschens intresseförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista