Örebro

Invigning av ny vårdcentral

1:44 min

Den nya vårdcentralen Ängen i Örebro invigdes på torsdagen. I samma hus ryms allt ifrån familjecentral, en minnesmottagning och ett kommunalt äldreboende med över 50 platser.

Landstingsrådet och socialdemokraten Marie-Louise Forsberg-Fransson menar att det finns ett stort behov av en vårdcentral just på Ladugårdsängen.
– När vi började den här processen 2006 såg vi att det började bli hårt tryck på vårdcentralerna som servar det här området. Och följer vi kommunens framtidsplaner ser vi att det kommer byggas otroligt mycket här omkring. Och då behövs det vård och omsorg, det säger landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Ängens vårdcentral i Ladugårdsängen öppnar för patienter först nästa vecka, den 18 maj. Samtidigt öppnar också familjecentralen och så småningom börjar även boende flytta in i husets gruppbostäder för äldre med funktionshinder, samt husets äldreboende.
– Det här är en unik byggnation där vi samlat allt under ett och samma tak. Det är både ekonomiskt, tryggt och bra för den enskilde, menar Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Vårdcentralen räknar med att cirka 10 000-12 000 patienter kommer att lista sig på Ängen, när verksamheten är i full gång. Men att det än så länge är långt ifrån de siffrorna är inget som oroar verksamhetschef Carine Norström.
– Runt 1 100 personer har hittills listat sig, det tycker jag är bra med tanke på att det är så kort tid sen man kunde börja lista sig på vårdcentralen, säger verksamhetschef Carine Norström.

Någon som kan tänka sig att välja Ängen till vårdcentral är Bazir Mohammed som själv bor på Ladugårdsängen.
– Det är jätteviktigt det här eftersom Ladugårdsängen är jättestort. Jag tror det här är någonting bra. Jag tänker gå dit, säger Bazir Mohammed.

Matilda Mattisson
matilda.mattisson@sr.se