Ministrar på besök i Örebro

1:57 min

På fredagen var två ministrar på besök i Örebro, två dagar före omvalet i den nordöstra valkretsen. Utbildningsminister Jan Björklund (fp) och näringsminister Maud Olofsson (c) besökte Örebro för att bland annat hålla tal och debattera.

Skolminister Jan Björklund passade på att prata skolfrågor.

Elevernas betyg i grundskolan skiljer sig stort från skola till skola, både inom Örebro kommun och i länet. Bor din familj i Adolfsberg i Örebro är sannolikheten stor att dina barn har bättre betyg än de ungdomar som bor på andra sidan stan i Brickebacken, eller på orter som Degerfors och Kumla. Det visar skolverkets statistik på betygen.

Reformer för bättre skola
Utbildningsminister Jan Björklund pekar på en lång rad refomer som han genomfört på senare år, som han tror ska ge eleverna bättre betyg och kunskap. Han menar att alliansregeringen har förbättrat lärarutbildningen, man ställer mer krav i skolan, har infört tidigare betyg och tidigare nationella prov.

– Jag tror den här inställningen som funnits att man är rädd för att ställa krav i skolan, man är rädd för betyg och prov och att kräva att eleverna ska vara närvarande, jag tror att den inställningen har bottnat i att man tror att man är snäll om man inte ställer krav. Jag tror precis tvärtom - att ställa krav i skolan är att bry sig, menar Jan Björklund, FP.

(S) vill ha lämplighetstest
Mikael Damberg, socialdemokraternas talesperson i skolfrågor var också i örebro idag för att höja valtemperaturen, han vill ha lämplighetstest till lärarutbildningen och vill satsa mer pengar på skolor med behov.

– Vi kan se att behörighetsgraden är lägre på lärare i tuffare och fattigare områden än i andra områden. Vi måste få in riktigt duktiga lärare och skolledare på de skolor som har störst utmaningar, tycker Mikael Damberg, S.

Läraryrkets status har sjunkit
För att små orter som Degerfors ska ha lika villkor i skolan som större städer som Örebro kan Jan Björklund, folkpartiets utbildningsminister också tänka sig att låta staten bli huvudman för skolan igen som det var förr.

– I många kommuner tycker jag att kommunerna inte lyckats att ta arbetsgivaransvaret ordentligt. Läraryrkets status har sjunkit väldigt kraftigt sen skolan kommunaliserats, hävdar Jan Björklund.

Kan öronmärka pengar
Motståndaren, Mikael Damberg, S menar att det finns stora möjligheter för utbildningsministern att ge statlig hjälp redan idag.

– Han har alla möjligheter att till exempel öronmärka statliga pengar för att minska klasstorlekarna. Om Jan Björklund verkligen brinner för statligt inflytande så tycker jag att han ska ta sitt ansvar som minister idag, menar Mikael Damberg, socialdemokraterna.