Bra brandsäkerhet på länets äldreboenden

Räddningsverket tycker att personalen på sveriges äldreboenden måste få bättre utbildning i brandsäkerhet. Men i Örebro har man jobbat aktivt sen 2000 för att förbättra kunskapen om brandskydd hos personalen på äldreboenden.

En av anledningarna till att arbetet kom i gång var branden på Brolyckans äldreboende i Örebro för fem år sedan, då en person dog och sexton skadades.

Arbetet med brandsäkerheten har gjort att det har blivit färre falsklarm, och att brandkåren inte behöver rycka ut lika ofta eftersom personalen själva kan släcka mindre bränder.

Och när larmet väl gått har personalen ofta skött sig väl ute på plats innan brandkåren kommer, säger Tomas Nilsson som är brandförman på Nerikes brandkår. Det har till och med hänt att personalen räddat liv.

År 2000 tog örebro kommun ett beslut om en ny policy för brandskydd på äldreboenden. Sedan dess ska det alltid finnas minst ett brandskyddsombud på varje boende. Brandskyddsombudet ser till att ny och gammal personal går igenom hur man ska göra vid en brand minst en gång om året. Vart fjärde år får också all fast personal en praktisk utbildning som leds av personal från brandkåren.

Och även i länets andra kommuner jobbar man med brandsäkerhet. I Hällefors, Degerfors och Karlskoga som hör till Bergsslagens brandkår utbildar man sedan ett år tillbaka brandskyddsombud till alla äldreboenden.

De andra kommunerna som lyder under Nerikes Brandkår får också utbildning av brandkårspersonalen, men måste själva ta initiativ till när.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista