Ligor låtsas vara skrothandlare

0:31 min

Organiserade ligor som utger sig för att vara skrothandlare är en ny form av brottslighet som blivit allt vanligare.

Annika Karlsson från Askersund är en av dem som blivit lurade. Skrothandlaren som hon gjorde affärer med försvann med metallskrotet utan att betala.

– Jag kände lite i ryggraden att det var nått som inte stämde. Då lånade jag min mammas telefon, det numret visste de inte om. Då ringde jag upp dem och sa att du får en chans på dig att komma och betala min skrot idag annars gör jag en polisanmälan. Sen har jag pratat med polisen men de har ju fullt upp med annat just nu, det berättar Annika Karlsson.

– Jag är mest arg, jag blir förbaskad när de beter sig på det viset. Det är ingen jättesumma, men fler ska inte bli drabbade av sånt här, säger Annika.

Johan Lundberg, polis i Skaraborg, är samordnare för projektet Kopparorm som handlar om att minska metallstölder. Han har sett flera exempel av det som hände Annika Karlsson i Askersund. Och det är både privatpersoner och företag som drabbas.

– Det är inte så vanligt att privatpersoner blir drabbade, utan det handlar mer om företag och återvinningsstationer. Men kan de lätt komma över ett parti på det här viset söker de upp det också.

– De stora metallstölderna är det nästan alltid organiserade ligor som står bakom, för man behöver inkörsportar i branschen för att kunna bli av med partierna. När det gäller de mindre stölderna är det nog inte så organiserat utan då är det nog mindre stöldligor som är ute, det berättar Johan Lundberg, polis i Skaraborg.

– Det är viktigt att innan man släpper iväg sina saker ska man ha betalt för det för det är alltid svårare att få ut det i efterhand, uppmanar polis Johan Lundberg.