Omval i Örebro

Minskat valdeltagande

0:51 min

Valdeltagandet minskade kraftigt i gårdagens omval. Allra mest minskade det i området kring Järntorget, medan det inte minskade lika mycket i Vivalla.

Statsvetaren Jan Olsson säger att det förhållandevis höga valdeltagandet i Vivalla jämfört med Järntorget beror på att Socialdemokraterna satsade hårt på sina väljargrupper.

– Socialdemokraterna har lyckats mobilisera sina väljare. Och deras väljargrupper finns i högre grad i Vivalla. Den gamla sanningen att sociademokratin får lågt valdeltagande stämmer allt sämre, i synnerhet stämmer det dåligt i sådana här omval, menar statsvetare Jan Olsson.

Omvalet i Örebro orsakades av att Socialdemokraterna blivit anklagade för fusk i samband med en röstskola i bostadsområdet Vivalla. Jan Olsson säger att Vivallaborna kan ha känt sig utpekade och att det var just det som fick väljarna i Vivalla att gå till valurnorna.

--Vivallaborna känner sig lite utpekade, i och med det här med den här omvalsdiskussionen och anklagelserna om valfusk. Och det kan mycket väl ha fungerat mobiliserande i Vivalla, säger statsvetare Jan Olsson.

Den slutliga sammanräkningen av omvalet i Örebro pågår just nu på Länsstyrelsen och beräknas vara klart på onsdag.