Örebro

Zooresan ställas in

2:15 min

Årets vårutflykt för de gamla på demensboendet Rosenlund i Örebro skulle gått till djurparken i Eskilstuna. Men resan ställs in eftersom personalen tycker att Länstrafiken gör resan alldeles för trasslig.

– Häromdagen fick vi besked att en av våra damer som sitter i rullstol skulle åka tåg. Först färdtjänst ner till centralstation, tåg till Arboga, byta i Arboga, åka till Eskilstuna, och färdtjänst från stationen till djurparken. Och då tror vi inte att hon klarar det, säger Carina Andersson, som är en av de besvikna i personalen.

Ville göra längre resa i år
På våren brukar Rosenlund åka hem till en av de anställda som vårutflykt, men i år ville personalen göra en längre utflykt. Lotta Davidsson var en av de som drev på för att istället åka till en djurpark
– De allra flesta gamla tycker om djur, många har ju bott på lantgård, och känner igen djuren. Så är det kul att göra något tillsammans i stor grupp.

I mitten av april skickade personalen på Rosenlund in alla blanketter för att de gamla skulle kunna åka riksfärdtjänst till Eskilstuna. Länstrafikens färdtjänstenhet håller fortfarande på att pröva om de dementa från Rosenlund har rätt till riksfärdtjänstresor och hur de i så fall ska gå till.

Prövar varje ansökan för sig
Varför en av dem bedöms kunna åka tåg vill inte enhetschef Elisabeth Bystedt kommentera med tanke på sekretessen men hon påpekar att alla ansökningar prövas en och en.
– Vi kan inte titta på en ansökning som en gruppansökan. Men skulle det vara några av kunderna som har beslut om tåg med ledsagare då faller de ju utanför planeringen.

Beskedet dröjer
På demensboendet är besvikelsen stor både över att beskeden från Länstrafiken dröjer och att minst en av de dementa skulle behöva åka tåg. Så Maria Berlin på Rosenlund har ringt till djurparken och avbokat beställningen.
– Det är jättetråkigt. Luften går ur en. Man har lagt ner jättemycket arbete på detta. Det är tråkigt, säger Maria Berlin.