Lång väntan på körkort för vissa

1:23 min

Det är lång kö för den med bokstavsdiagnos som vill ta körkort även hos Transportstyrelsen. P4 Örebro har tidigare berättat om lång väntetid för ett läkarintyg på Barn och ungdomspsykriatrin i Örebro. Men när intyget väl är inskickat får man vara beredd på att vänta.

– Man får nog räkna med att det tar längre tid än om man inte har någon sjukdom. Det är utifrån trafiksäkerhetssynpunkt som vi vill ha koll på vem som släpps ut i trafiken, säger Per Ola Skarviken som är chef för körkortsenheten på Transportstyrelsen i Örebro.

Förra året tog Transportstyrelsen över hanteringen av körkortstillstånd från länstyrelserna runt om i landet. Högen med ansökningar har aldrig varit nere på noll sedan dess. Förra året fick Transportstyrelsen in 56000 ansökningar och de flesta får sitt körkortstillstånd snabbt.

Men det finns vissa grupper som måste vänta lite längre. Personer med en bokstavsdiagnos måste ha hanläggare med en speciell kompetens vilket gör att dom inte får ett tillstånd lika snabbt.

Just nu hanterar transportsyrelsen 3500 ärenden och det är få hanläggare som har rätt kompetens.

– Med tanke på att handläggningstiden inte riktigt är vi skulle vilja att den är idag, så vi får en hel del samtal kring det och vi försöker hjälpa till så gott vi kan så vi går åt rätt håll, säger Per Ola Skarviken.