Örebro län

Läkarbrist spås i länet

1:29 min

Om tio år väntas en brist på 4 000 läkare och 5 000 sjuksköterskor i Sverige. Störst väntas bristen bli på specialistläkare. Det framgår av en prognos från Socialstyrelsen gjord för DN.

Maj-Liss Blomér Törnholm, personalstrateg på Örebro läns landsting berättar att vi kan vänta brist även i vårt län.

– Det vi kan se under den närmsta 10-årsperioden är att 262 läkare kommer att uppnå 65 års ålder. Det motsvarar cirka en fjärdedel av den nuvarande läkarkåren. Framförallt är det specialistläkare med en gedigen erfarenhet. Så visst blir det en utmaning att ersätta de som kommer gå i pension. Men vi jobbar kontinuerligt på det här och följer utvecklingen, säger Maj-Liss Blomér Törnholm.

Örebro läns landsting arbetar redan idag med att förebygga läkarbrist berättar Maj-Liss.

– Vi jobbar med att titta på att rekrytera ST-läkare inom specialiteter där man idag redan ser att det finns risk för att det blir brist. Då inom primärvården och psykiatrin där vi har de största bristerna.

– Jag hoppas att det inte kommer att påverka sjukvården. Men har vi brist på läkare måste vi försöka fördela om arbetsuppgifter naturligtvis, konstaterar Maj-Liss Blomér Törnholm.

– Lanstinget ser allvarligt på det hela. För vi är ju i samma situation som hela övriga Sverige och vi slåss så att säga på samma arbetsmarknad. Så vi behöver se om vårt hus, menar Maj-Liss Blomér Törnholm.