Ingenjörsbrist i Örebro

1:35 min

Det saknas ingenjörer i Sverige och i Örebro län. Dessutom sjunker antalet sökande till tekniska och naturvetenskapliga program på gymnasiet. På 10 år har antalet elever på de linjerna sjunkit med 21 procent.

Peter Larsson på Branschorganisationen Sveriges Ingenjörer är oroad över den här utvecklingen.

– Det vi ser nu är väldigt oroande, för Sverige är ett teknikberoende land.

Peter Larsson hoppas vidare på ett samarbete mellan kommunen, skolan och företagen för att höja attraktionskraften för ingenjörslinjerna.

En elev som går emot trenden är eleven Anton Calmerfalk på Tullängängskolan i Örebro. Där läsar han på det tekniska programmet. Han säger att en av de tyngsta anledningarna till att han valde den tekniska vägen var att det med stor sannolikhet resulterar i jobb efter utbildningen.

Ett av de företag som behöver anställa ingenjörer i framtiden är Atlas Copco i Örebro, det berättar Elisabeth Glanzelius Sundvall på företaget. Hon ser dock att konkurrensen är hård. I grannlänet Västmanland sökte till exempel företagen ABB och Bombardier 1000 ingenjörer på ett bräde härom veckan.

- Då blir man ju lite rädd att de tar "våra" ingenjörer, säger Elisabeth Glanzelius Sundvall.

Hur ska man då locka unga personer in på ingenjörsvägen?

Peter Larsson på Sverige Ingenjörer menar att man måste berätta vad man som individ får ut av ingenjörsvalet, inte vad samhället kan ha för nytta av dig.

Han menar även att det är ett mycket givande och utmanande yrke.

- Att gå en sån här utbildning är inte floursköljning, säger Peter Larsson på Sverige Ingenjörer.

Fråga