Bor i Stockholm - men valbar i Örebro

0:18 min

Folkpartisten Ina Lindström kandiderade i kommunvalet och fick också rösta i helgens omval eftersom hon skrivit sig på en adress i den nordöstra delen av Örebro.

Ina Lindström sitter i Örebros kommunfullmäktige sedan tidigare Hon pluggar och bor huvudsakligen i Stockholm, men är av personliga anledningar skriven på en adress i Örebro.

– Jag kan tycka att det är olyckligt att människor får rösta två gånger. Det gäller ju inte bara mig utan det gäller ju alla människor som flyttat in i den nordöstra valkretsen, säger Ina Lindström.

Men brukar du bo på den adress du är folkbokförd på?

– Om jag är i Örebro händer det att jag bor där ja, svarar Ina Lindström.

Men kan man sitta kvar i fullmäktige även om man har flyttat till en annan kommun?

Pernilla Wikström Pehrson, chefsjurist på Örebro kommun svarar,

– För att vara valbar till kommunfullmäktige krävs att du är folkbokförd i kommunen enligt kommunallagen. Är du folkbokförd i kommunen har du kvar ditt förtroendeuppdrag i fullmäktige.

– Om man studerar på annan ort finns det en möjlighet för fullmäktige att fatta beslut om att man får ha kvar sitt förtroendeuppdrag i nämnderna, dock inte i fullmäktige, berättar Pernilla Wikström Pehrson.

Vad gäller just med Ina Lindströms fall, har fullmäktige fattat ett beslut om henne?

– Här finns det ingen sån fråga eftersom det inte handlar om någon som är folkbokförd på annan ort. ina är fortfarande folkbokförd i Örebro kommun och då finns det inget sånt beslut att fatta för fullmäktige, säger Pernilla Wikström Pehrson, chefsjurist på Örebro kommun.