Örebro

Vivallabor kränkta av SD:s flygblad

1:57 min

Flygbladet Sverigedemokraterna delade ut i samband med omvalet upprör boende i Vivalla i Örebro. Flera av dem säger till P4 Örebro att de känner sig kränkta av Sverigedemokraternas budskap.

– Att de bara kan sätta den rubriken under en bild där jag finns med, det känns rätt så kränkande. De har ingen aning om vem jag är, så hur kan de då säga att vi skulle vara sämre än de bara för att vi kanske har en annan hudfärg eller kommer från ett annat land, säger Ayan Au Musse.

På flygbladets framsida, ser man en bild som till största delen består av mörkhyade människor, som står och väntar på bussen utanför Vivalla centrum. Under den ser man ytterligare en bild på Sverigedemokraten Daniel Edström och en text som lyder "trivs du i det nya Sverige eller är du beredd att rösta för förändring".

Men distriktordförandet för SD Jonas Millard menar att det inte fanns en avsikt att kränka någon.

– Vi har inte med bilden för att kränka någon enskild person. Utan bilden är med för att visa hur det ser ut i Vivalla idag, säger Jonas Millard.

Men tycker du då att det är fel att Vivalla ser ut som det gör idag?

– Alltså de här områdena som har blivit, det har skapats etniska enklaver, och det menar vi att det splittrar Örebro kommun och det splittrar Sverige, säger Jonas Millard.

Faktum är att en del tjejer kände sig kränkta, fann flygbladet motbjudande och kunde identifiera sig själva på bilden. Så de tog kontakt med oss på P4 Örebro.

Vi har kollat runt med olika experter och instanser i frågan det visade sig att regelverket är oklart. Så för att få ett klart besked i hurvida SD har begått några formella fel eller inte så måste tjejerna helt enkelt göra en anmälan till polisen eller justitiekanslern, vilket de inte har valt att göra. Men SD anser inte att de har gjort något fel.

– För demokratins del så anser vi att det är viktigt att man ska kunna använda bilder idag, även om människor är med på dem som kanske upplever sig kränkta, säger Jonas Millard Distriktordförande för Sverigedemokraterna.