Rovdjur

Skärpt lag om förberedelse till jaktbrott

1:25 min

I veckan väntas riksdagen godkänna en ny lag som förbjuder förberedelse till grovt jaktbrott. På så vis ska det bli enklare att ingripa mot tjuvjakt innan skadan är skedd. Östersunds miljöåklagare Christer Jarlås välkomnar lagen men ser problem med hur den ska tillämpas.

Att jaga fridlysta rovdjur som björn och varg är ett exempel på grovt jaktbrott. Polis och åklagare i länet utreder ett antal sådana fall varje år, men får ibland också indikationer på att någon planerar att utföra brotten.
– Det kan till exempel vara folk som importerar en viss typ av fällor som inte används till något annat än just illegal jakt, säger Christer Jarlås, som är miljöåklagare i Östersund.

Förebyggande
Tanken med det nya lagförslaget är att polis och åklagare redan på det här stadiet ska kunna ingripa för att förhindra tjuvjakten.
– Den här lagen kommer inte att lösa problemen i stort, men den ger oss möjlighet att arbeta med ärenden som vi inte kunnat arbeta med tidigare, säger Christer Jarlås.

Svårt att få tips
Jaktbrotten är ett hyggligt prioriterat område hos polisen i länet. Bland annat använder man polisflyget för att bevaka skogsområden från luften. Tips på misstänkt importering kan man få från tullen. Men i vanlig ordning klarar sig inte de rättsvårdande myndigheterna utan hjälp från allmänheten. Och här kan det bli svårare när det gäller jaktbrott.
– Vi har ju några gånger hittat spår efter väldigt grymma jakter på järv, där man kört på järven med snöskoter. Det har skett i områden där folk bor och folk rör sig, men ingen har velat berätta för polisen vilka det är som ägnar sig åt det här grymma djurplågeriet, säger Christer Jarlås.

Demokrati
Det gäller alltså grova jaktbrott som redan har utförts. Vad förberedelser beträffar är allmänheten sannolikt inte mer benägen att prata med polisen.
– Folk tiger och skyddar därmed dem som begår de här brotten. Det är väl mer ett problem för demokratin än ett problem för polis och åklagare, säger Christer Jarlås.

Tobias Bernander
tobias.bernander@sr.se