Förberedelse till tjuvjakt kan bli förbjudet

1:25 min

Riksdagen väntas idag godkänna ett lagförslag som både förbjuder tjuvjakt och förberedelse till tjuvjakt. På så vis ska polis och åklagare kunna ingripa mot jaktbrott innan skadan är skedd.

Christer Jarlås är miljöåklagare och han välkomnar det här lagförslaget men ser samtidigt ett problem.

– Den största svårigheten är att ingen vill prata med polisen. Vi har några gånger hittat spår efter väldigt grymma jakter på järv, en jakt där bland annat fyra skotrar varit inblandade och man har kört på den här järven flera gånger. Det har skett i trakter där folk rör sig och där folk bor, men ingen har velat berätta för polisen vilka som ägnar sig åt det här djurplågeriet som det varit frågan om och som har resulterat i grova jaktbrott.

Den som planerar att döda en människa kan åtalas för förberedelse till mord. Men om någon tänker döda ett utrotningshotat rovdjur kan inte polis och åklagare göra mycket åt saken förrän brottet har begåtts. Än så länge i alla fall. Om riksdagen godkänner förslaget att förbjuda förberedelse till grovt jaktbrott kommer Christer Jarlås och hans kollegor att kunna följa upp tips om dessa brott redan i förväg. Men problemet är inte att jaktbrotten är särskilt många här i länet, utan att de här tipsen är för få.

– Det kanske mer är ett problem för demokratin än polis och åklagare. Man har bestämt att någonting är straffbart, men det förekommer och det är känt i alla fall i vissa kretsar. Men ingen vill ge tips till oss som jobbar med det. Det kanske är mer ett politiskt problem än ett rättsligt problem.