Örebro

Omvalet avslutat

1:04 min

Länsstyrelsen är nu klar med kontrollräkning av rösterna från söndagens omval i Örebro kommuns nordöstra valkrets.

Inga förändringar av mandatfördelning jämfört med de preliminära siffrorna från i söndags har inträffat.

Det betyder att Socialdemokraterna fick ett mandat mer än vid valet i höstas, men det räcker ändå inte till att bilda egen majoritet ihop med Vänsterpartiet.

Socialdemokraternas Lena Baastad måste nu börja leta efter ytterligare en samarbetspartner.

– För min del handlar det nu om att ta kontakt med de andra politiska partierna. Min ambition är att vi ska ha en stark kommunledning som kan föra Örebro frammåt och en kommunledning som är en majoritetsledning, säger Lena Baastad.

– Jag har inte hunnit prata med alla partier ännu. Men jag har pratat med Moderaterna, jag kommer att ha en träff med Kristdemokraterna, med Centerpartiet och jag kommer ta kontakt med Miljöpartiet, berättar Lena Baastad.

I dagsläget utelämnar Socialdemokraterna att förhandla med Folkpartiet. Enligt Lena Baastad har hon inte känt någon vilja från Folkpartiet. Dessutom känner hon sig tveksam till vilket mandat hon har från det Socialdemokratiska partiet att förhandla med just Folkpartiet.

Av den nordöstra valkretsens 17 mandat fick Socialdemokraterna 8, Moderaterna 3, Centerpartiet 1, Folkpartiet liberalerna 1, Kristdemokraterna 1, Vänsterpartiet 1 och Miljöpartiet 1.

Den som vill överklaga beslutet kan göra det skriftligen hos Valprövningsnämnden senast tio dagar efter det att valet avslutades.