Hällefors

Formens hus behöver ytterligare fyra miljoner

2:20 min

Formens Hus i Hällefors behöver nu ytterligare miljoner från kommunen. En ny konsultrapport visar att kompletteringar krävs för cirka fyra miljoner för att huset ska vara i brukbart skick. Bara eljobben göras kostar närmare en miljon.

– Det är säkerhetsaspekter också, om inte elinstallationerna är klara. Så det tycker jag är något att börja med att göra, säger Ritha Sörling som är socialdemokratiskt kommunalråd i Hällefors.

Nästan tio år efter att spadtaget togs för Formens hus i Hällefors är hissen i byggnaden inte besiktigad.

Och den konsult som gått igenom Formens hus har hittat en mängd brister i lokalerna. Det finns också fuktskador i taket på Formens hus som måste lagas.

Samtidigt är det ännu oklart vad Formens hus egentligen ska användas till. I dag finns en designutbildning och en designsamtling som är öppen för allmänheten. Men det finns plats för mycket mer.

– Jag vill ha ett levande Formens hus, men jag vill också att vi är klara över vad vi ska göra med huset, säger Ritha Sörling (S).

Hur ser du på att det behövs fyra miljoner kronor för att bygga klart huset? Kommer ni att bygga klart det?

– Säkert kommer det att kosta de här pengarna. Ska man använda huset så måste vi ju ha ett brandskydd och el som fungerar. Annars är det ett ännu större slöseri, säger Ritha Sörling (S).