Örebro

Sockor ska hålla hemlösas fötter varma

1:39 min

De hemlösa i Örebro ska inte behöva frysa om fötterna kommande vinter. Det ska ett gäng tjejer se till, genom att sticka raggsockor till alla behövande.

– Det var en kväll då jag var i mina böner, jag bad till Gud och tackade för mitt hem och allt jag har. Då kom jag på att be för dem som inte har något, plötsligt fick jag en syn av mig själv stickande på strumpor. Det kändes som om en röst inom mig sa att du kan göra skillnad. Jag tyckte att det var lite konstigt eftersom jag inte kan sticka. Men idén var så stark att jag fortsatte, säger Mandy Lainé.

De började med en syn, men när Mandy Lainé, berättade för de andra tjejerna i församlingen om idén, så ville ytterligare nio tjejer hjälpa till att förverkliga den.

Så de började göra lite forskning på hur många hemlösa det fanns i Örebro, och vilka organisationer som jobbade med dem.

När de hade tillräckligt med kött på benen, började insamlingen för att kunna handla in garn, stickor med mer, men dock återstod ett problem vi behövde lösa, säger Emelie Hansson, och det var att lära oss sticka.

– Vi gick in på Internet, på Youtube, vi kollade på några klipp och började lära oss sticka, säger Emelie Hansson.

Men vad är målet, hur många par sockor tänker ni sticka?

– Det finns runt 200 hemlösa i Örebro, så ungefär det antalet, säger Emelie Hansson.

Tjejerna beräknar att med ett hårt arbete vara klara med sockorna strax innan vintern, sedan ska de ta kontakt med organisationer som jobbar med hemlösa i Örebro för att lämna sin gåva.

Men med tanke på att varje socka kostar dem cirka 100 kr i material, så kan man undra hur de ska ha råd med det hela.

– Ja, vi har lagt en del själva, sedan har vi samlat in omkring 4000kr till garn, säger Emelie Hansson.

Men räcker de pengarna?

– Nej, vi kommer att ha kaffé turer i vår församling under sommaren så att vi får in mer garn, säger Mandy Lainé.