Bowlinghallen kan vara en farlig arbetsmiljö

1:50 min

Säkerheten för personal som jobbar i bowlinghallar ska ses över efter en dödsolycka i Danmark. Kägelmaskinen som sorterar upp käglorna kan vara rena dödsfällan om man tummar på säkerheten.

Arne Westerholm är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i Örebro-distriktet. Han har redan varit ute och studerat miljön i olika bowlinghallar.

– Det är öppna maskiner och trångt mellan banorna. Så man har väldigt begränsat utrymme när man är där bakom och utför fortlöpande tillsyn och störningar i själva maskinerna.

Käglor som fastnar eller bowlingklot som inte rullar tillbaka till spelarna, det finns flera orsaker för personalen att jobba bakom kulisserna när det spelas. Till skillnad från maskiner i industrin ligger remmar och hjul ofta blottade. Där kan kläder, fingrar och armar lätt fastna om inte strömmen stängs av.

Lasse Gardell som är delägare i Strike & Company i Örebro tycker det är bra att säkerheten ses över. Hans 24 maskiner är öppna, men han menar att det finns tydliga regler att stänga av maskinerna när personalen ska in och göra nått.

– Jag vet att de gör det. Det är den första grunden man får lära sig; stäng av maskinerna om du ska byta eller laga något, säger Lasse Gardell.

Arne Westerholm på Arbetsmiljöverket menar att det inte räcker med de rutiner som finns idag.

– Det får inte bero på den mänskliga faktorn. Oavsett hur det är ska du kunna komma in i maskinen och då ska den vara säker, menar Arne Westerholm.

Lösningen för bowlinghallarna är att bygga in kägelmaskinerna i nån slags bur, eller att använda fotoceller som bryter strömmen. Kanske en kostnad på 30 000 kronor per maskin. Men det blir ändå svårt att serva maskinerna fullt ut på baksidan menar Lasse Gardell på Strike & Company i Örebro.

– Nån form av skydd ovanför maskinerna här kommer det bli. Så att man inte kan stoppa ner fingrar när maskinen är igång. Men till andra maskiner måste vi hitta en lösning, för i vissa moment måste maskinerna vara igång för att kunna laga eller rätta till ett fel, berättar Lasse Gardell, delägare i Strike och Company i Örebro.